Kadınlar için sonbahara hazırlık tüyoları

Written by on 4 Ekim 2024

Dr. Mehmet Portakal ile Biraz Sağlık Konuşalım’a konuk olan Wellbeing Uzmanı Pelin Bozkurt Bilgiç, kadınlar için sonbahara girişe hazırlık niteliğinde tüyolar verdi. Doğanın ritmiyle iç içe olmaları nedeniyle kadınların mevsim değişikliklerinde fiziksel, zihinsel ve ruhsal değişiklik yaşamalarının doğal olduğunu söyleyen Bilgiç, beslenme düzeninin sağlanmasının yanında bir gardırop detoksunun da şart olduğunu belirtti.

 

Yaz ve kışı sevmeyenlerin favori mevsimi sonbahar başladı! Bazı günler halen yazı andıran sıcaklıkları yaşasak da hava değişimi ve doğanın dönüşümü giderek kendini hissettirmeye başladı. Doğadaki değişim bireyleri de tek tek etkiliyor. Bu değişime uyum sağlayanlar ise günlük yaşam dengesini sürdürmeye devam ediyor. Dr. Mehmet Portakal ile Biraz Sağlık Konuşalım’da bu haftanın konuğu Wellbeing Uzmanı Pelin Bozkurt Bilgiç, kadınların hem yaşam dengesi hem de sağlık açısından sonbahara nasıl uyum sağlayabileceğine dair tüyolar verdi.

“Menopoz gibi doğal süreçlerde de kadın bedeni, hormonal değişimlere ayak uydurmaya çalışır ve bağışıklık sistemini güçlendirmek, ruhsal dengeyi sağlamak daha da önemli hale gelir” diyen Bilgiç, mevsim sebzelerini, omega-3 kaynaklarını, koyu yapraklı yeşillikleri, badem, ceviz gibi kuru yemişlerin tüketilmesini tavsiye etti.

Sabahları güne pozitif bir niyetle başlamanın önemine dikkat çeken Bilgiç, “Kısa nefes egzersizleri yapmak ve doğada vakit geçirmek de enerji seviyesini yükseltebilir. Bu dönemde menopoza giren kadınlar için, omega-3 içeren küçük balıklar, D vitamini takviyesi ve özellikle stres yönetimi için meditasyon ve nefes çalışmalarını” önerdi.

Beden ve ruh sağlığının yanında sonbaharın yeni bir ev ve ofis düzeni oluşturmak için de bir fırsat olduğunu söyleyen Bilgiç, “Gardırop Detoksu” için yapılabilecekleri şu şekilde sıraladı:

Gözden Geçirme: İlk adım, dolabınızdaki tüm kıyafetleri çıkarıp gözden geçirmek. Artık giymeyi düşünmediğiniz veya modası geçmiş olanları ayırın.

Hediye Etme: Giyilmeyen kıyafetlerinizi aile bireylerine veya arkadaşlarınıza teklif edebilirsiniz. “Benim böyle bir pantolonum var, ister misin?” demek hem onlara jest olur hem de eşyalarınızı daha anlamlı bir şekilde elden çıkarmış olursunuz.

Bağış Yapma: Kıyafetleri vakıf ve derneklere bağışlayarak, başkalarına fayda sağlayabilirsiniz. Böylece kıyafetleriniz hem değerlenecek hem de dolabınızdaki fazlalıktan kurtulmuş olacaksınız.

 

Mevsimsel Yenilikler: Sonbahar geldiğine göre, dolabınızı da mevsime uygun şekilde düzenlemeyi unutmayın. İnce yazlık kıyafetleri kaldırıp, daha sıcak tutacak ve konforlu kıyafetlerle dolabınızı yeniden düzenleyebilirsiniz.

Su içmenin sağlık için önemine vurgu yapan Bilgiç kuru kalan ciltler için de doğal bir krem formülü paylaştı:

  • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı,
  • 2 damla lavanta yağı,
  • 2 damla gül ağacı yağı.

Bu malzemeleri karıştırıp küçük bir cam kavanoza koyun ve dolapta biraz soğutun. Soğuk havalarda dışarı çıkmadan önce ellerinize ve yüzünüze uygulayabilirsiniz. Cildinizi nemlendirecek ve dış etkenlere karşı koruyacaktır.


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background