Öğrencileri ve Kemanı ile: Cihat Aşkın
Written by Ece Çokal on 10 Ocak 2022
Türk keman okulunun temsilcilerinden keman virtüözü Cihat Aşkın isak’la Tarz-ı Hayat’ a konuk oldu. Müziği bir hayat felsefesi olarak gören Cihat Aşkın melodilerin kendini ifade etmesinde en önemli yardımcısı olduğunu söylüyor.
Her Pazartesi saat 12.00’de yaşamdan farklı portreleri Radyo Gedik dinleyicileri ile buluşturan İsak’la Tarz-ı Hayat’a keman virtüözü Cihat Aşkın konuk oldu. Keman virtüözü olarak çıktığı konser turnelerinde Kuzey ve Güney Amerika’da, Avrupa ve Asya’da, Afrika’da resitaller ve konserler veren, Türk ve evrensel sanatın ürünlerini dünya seyircisiyle paylaşan Cihat Aşkın, sadece bir keman virtüözü değil aynı zamanda sanat eğitimleri vererek, radyo ve televizyon programlarında yer alarak klasik müziğin sevilmesi ve tanıtılması için çalışmalar yürütüyor. Müziğe olan ilgisi ailesi tarafından çok küçük yaşlarda fark edilen Cihat Aşkın müziğin kendisi için önemini anlattı: “Müzik kendimi ifade etmek için seçtiğim bir yöntem. Kendimi bildim bileli müziğin içindeyim. Bu, eski radyo kayıtlarını dinlemekle, çevremden duyduğum şarkı ve türküleri dinlemekle siyah beyaz olduğu dönemde televizyonun bize aktardıklarını izlemekle içimdeki müzik sevgisi pekişti. İlkokul sıralarında da müziğe çok hevesliydim. Hep okul korosunu yönetirdim. 8-9 yaşlarımda arkadaşlarıma marşlar ve şarkılar öğretirdim.”
“Kendi Bestemle Seçmelere Katıldım”
İlkokul yıllarındaki verilen müzik eğitime olan hevesini gören ailesinin mandolin almasıyla Cihat Aşkın, “müzik öğretmenimin desteği ile mandoline alıştım ve kendi kendime besteler yapmaya başladım. İlkokulun 4. Ve 5. Sınıflarında müzik konusunda oldukça faal durumdaydım. Sonrasında ise babam beni TRT İstanbul Radyosu’nun Çocuk Korosu sınavlarına soktu. Radyo sınavında, kendi bestelediğim ezgileri çeşitli şiirlerle harmanlayarak söyledim. Jüri üyelerine kendi bestemle katıldığımı söylediğimde beni konservatuar sınavlarına yönlendirdiler. Ve konservatuar sınavlarını kazanarak müzik eğitimine başladım.”
Kemanı 2.5 Ayda Öğrendi
İlk resitalini 11 yaşında veren Cihat Aşkın, Prof. Ayhan Turan’ın rehberliğinde kısa zamanda uzun bir yol kat ettiğini söyledi. Konservatuara girdikten iki buçuk ay sonra ilk konserini verdiğini ekleyen Aşkın, “Bach’ın eserlerini çaldığım ilk konserim Notre Dame de Sion Lisesi’nde verdim. Öğrenci iken de Türkiye’nin çeşitli yerlerde konserler vermeye de devam ettim. 4 sene sonra ise İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’yle Çaykovski Konçertoyu yaparak ilk debut’mü gerçekleştirdim.”
Müzik Yetenekten İbaret Değil
Kendisine bahşedilmiş özel bir müzik yeteneği olduğu düşüncesi ise Cihat Aşkın’a yanlış geliyor: “Herkesin eşit yaratılışta olduğunu düşünüyorum. Herkeste eşit bir hazine var. Fakat bu hazine, algının geliştirilmesi ile daha fazla ortaya çıkabiliyor. Bazı bilim insanları genetiğin de önemli bir etken olduğunu söylese de algının geliştirilmesine yönelik olduğunu düşünüyorum. İnsanlar arasında fiziksel farklılıklar olsa da bizler insanın içerisindeki iyi şeyleri ortaya çıkarmakla mükellefiz. Aileler çocuklarının şekillenmeleri için ne kadar alan bırakırsa çocuk kendi yolunu bulup ilgilendiği alanda başarı gösteriyor.”
Yaptığım İşler Kemancılığımı Destekliyor
Eğitmenlik ve orkestra şefliği de yapan Cihat Aşkın, her şeyden önce kendini bir keman sanatçısı olarak tanımladığını söylüyor: “14-15 yaşlarımda keman için besteler yapmaya başladım. Daha son başka enstrümanlar için besteler yaptım iki filmin müziklerini üstlendim. Onun dışında Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) projesini yürütüyorum. Özellikle Anadolu’daki çocuk ve genç yeteneklerin bir araya getirilmesi ve yerel yeteneklerin ulusal platforma taşımayı amaçlıyoruz.”
CAKA İle 20 Yıl
“Projenin yirminci yılını kutluyoruz. Yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz bir müzik yarışması oldu. Yaz ve kış okulları ile normal eğitimlerimizi devam ettiriyoruz. Kartal Belediyesi’nin Gençlik Orkestrası ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle yerel yönetimlerle çalışmaya ve müzik akademileri kurmaya ayrı bir önem veriyorum. Çünkü insanlar gider kurumsal kalır. TRT’ye yaptığım programlarda gençleri ağırlıyorum. Tüm yaptığım bu işler kemancılık yönümü de besliyor.”
Cihat Aşkın’n konuk olduğu İsak’la Tarz-ı Hayat programının tamamını buradan dinleyebilirsiniz: