COVID-19 Kalp Krizine Yol Açabiliyor

Written by on 27 Nisan 2022

Füsun Saka ile İyilik Sağlık’a konuk olan kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, COVID-19 sonrası yaşanan kalp sorunlarını anlattı. Omicron varyantı ile hastaneye yatış ve ölüm oranlarının azaldığını söyleyen Prof. Dr. Esen, COVID sonrası kalp sorunlarına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

 

Hayatın her alanını etkileyen COVID-19 pandemisinde ikinci yıl doluyor. Bu süre içerisinde virüsün geçirdiği mutasyonlar çeşitli varyantların oluşmasına yol açtı. Son varyant Omicron ise birçok uzman tarafından pandeminin endemiye dönüştüğü fikrine yol açıyor. Ölüm ve hastaya yatış oranında düşüş görülse de COVID-19 sonrası yaşanan rahatsızlıklar kalp ve damar sağlığını etkiliyor.

Kalp Krizi Riski Artıyor

Füsun Saka ile İyilik Sağlık’a konuk olan kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen Omicron varyantı sonrası yaşanan kalp sorunlarını anlattı. “Akciğer tutulumu ve zatürre daha az görülüyor, fakat hastalık sonrası kalp sorunlarını daha çok görmeye başladık. COVID-19’un yeni belirtileri arasında çarpıntı yer alıyor. Enfeksiyon bitse de kalp çarpıntısı ve ritim bozukluğu devam ediyor. Hastalık geçirdikten bir yıl sonrasına kadar iki kat daha fazla kalp krizi görülme riski yaşanıyor.”

Akciğer Yerine Kalbi Etkilemeye Başladı

Perikardi olarak adlandırılan kalp kası iltihabının da COVID-19 sonrası görülme riski artıyor. Prof. Dr. Özlem Esen iltihabın sebeplerini anlattı. “Kalp zarında sıvı birikmesi görülüyor. Bunun sonucunda göğüste batma ve sızı hissediliyor. Bazı kişilerde nefes almada güçlük görülüyor. COVID-19 virüsünde bulunan spike protein, kalp kasında da bulunduğu için bir etkileşime giriyor. Bu durum, düzensiz kalp atışı ve yüksek ritme yol açıyor. Dinlenme sırasında nabzın 100’ün üzerinde olması bizim için önemli bir gösterge. Normal olan 75-80. Ritim bozukluğu için ilaç tedavisine başlıyoruz. Şiddetli göğüs ağrılarında ise eko kardiyografi ile sorunun COVID ile ilişkisini ölçüyoruz. Hastalık sonrasındaki ilk bir ay içinde kardiyoloji kontrolünü tavsiye ediyorum.”

Aile Geçmişine Dikkat

Yüksek kolesterol ve damar sorunları olan kişilerin COVID 19 sonrası mutlaka doktor kontrolüne gitmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Esen, “Aile geçmişlerinde kalp krizi, yüksek tansiyon, kolesterol kişilerin COVID geçirdikten sonra damarlarda plak dediğimiz kireçlenme ile oluşmuş damar sertliğine karşı doktora gitmeleri gerekiyor. Kan pıhtılaşması oluşunca bu durum kalp krizine yol açıyor. Ve buna karşı kan sulandırıcı veriyoruz. Bu tedaviye üç ay devam ediyoruz. Kadın ve gençlerin özellikle dikkat etmesi gerekiyor.”

 

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Özlem Esen’in konuk olduğu İyilik Sağlık programının tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background