Doç. Dr. Şirzai: Kemik Erimesi Artık Toplum Sağlığı Sorunu
Written by abayraktar on 24 Ağustos 2022
İyilik Sağlık’a konuk olan Doç. Dr. Şirzai kemik erimesinin günümüzde toplumsal bir sağlık sorunu haline geldiğini söylüyor.
Füsun Saka ile İyilik Sağlık programının konuğu Romatem Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hülya Şirzai, “Kırık olmadığı sürece ağrı yapmadığı için sinsice, sessizce ilerleyen, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteporoz, yaşam sürelerinin uzamasıyla önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldi” diyor. Şirzai, osteoporozun tedavisi ve rehabilitasyonunun, bireye olduğu kadar ülkelerin sosyal güvenlik kurumlarına ve ekonomisine de aşırı yük getirdiğini söylüyor.
35’ten Sonra Dikkat
Doç. Dr. Şirzai, “Osteoporoz, kemik kalitesini düşmesi ve kırılganlığının artmasıyla ortaya çıkıyor. Buna gözenekli kemik de diyoruz. Dünya Sağlık Örgütü de 1994’ten beri ülkelere kemik erimesi ölçümü konusunda teşvik ediyor. Osteoporoz çok sinsi bir hastalık. Çünkü herhangi bir kan tahlilinde ölçemiyoruz. Dünyada her yıl 200 milyon kadın osteoporoz ortaya çıkıyor. 50 yaşından sonra her 3 kadından birinde ve her 5 erkekten birinde osteoporoz görülüyor. Çünkü zaman içinde kemik kütlemizde azalma oluyor. Kemik kalitesinin en yüksek olduğu yaş 35. Fakat sonrasında yıkım oranı artıyor. Erkeklerde kemik kütlesi daha fazla olduğu için osteoporoz riski daha az oluyor. 65 yaş üzerindeki kadınlar ve 70 yaşın üzerindeki erkeklerde kemik erimesi riski artıyor. Kadın olmak, çok zayıf olmak, fazla sigara, alkol ve kahve tüketimi, hormon dengelemesinde kullanılan ilaçlar da osteoporoz riskinin artmasına sebep oluyor. Fiziksel aktivitenin azalması kemik erimesine yol açıyor.” diye belirtti.
Yürüyüş Bile Yeterli
Kemik erimesine karşı yapılabilecekleri sıralayan Doç. Dr. Hülya Şirzai, “kendi vücut ağırlığımızla yapacağımız egzersizler kemik erimesinden korunmak için yeterli oluyor. Çocukluktan itibaren bu alışkanlığın sürdürülmesi gerekiyor. İp atlamak, yürüyüş trambolin atlamak gibi sporlar buna örnek. Denge koordinasyon hareketleri de önem kazanıyor. Günde 15 kere sandalyeden oturup kalkmak bile yeterli. Bunu tek ayak üzerinde yapmayı denemek de önem kazanıyor. Ağırlık çalışılarak yapılan kas güçlendirme hareketleri de kemiğin yapısını korumada yardımcı oluyor. 1 kilo veya yarım kilo ile çalışmak yeterli. Kırık riski fazla olan kişiler ip atmak yerine tempolu yürüyüşü tercih etmeli.” diyor.
Dik Durmak Önem Kazanıyor
Doğru duruşun kemik erimesini engellediğini belirten Şirzai, “Duruş bozukluğu sadece estetiği etkilemiyor. Göğüs kafesini ve diyaframı daraltarak verimli nefes almamızı engelliyor. Bu da akciğer kapasitesini azaltıyor, uyku kalitesini düşürüyor.” diye ekledi.
Füsun Saka ile İyilik Sağlık‘ın tamamını buradan dinleyebilirsiniz: