Sağlıklı Yaş Almak için 2025 Wellbeing Trendleri Neler?
Written by Radyo Gedik on 26 Kasım 2024
Dr. Mehmet Portakal ile Biraz Sağlık Konuşalım’da bu hafta Wellbeing Sağlık Uzmanı Mine Kalpakçıoğlu, sağlıklı yaş almak için 2025’te öne çıkacak Wellbeing trendlerini paylaştı.
Sağlıklı yaşam, artık erişilmesi zor bir rutin değil. Hayatın içinde farklı anlarda gün içine yayılabilecek alışkanlıklarla sağlıklı ve nitelikli bir ömür sürmek herkesin elinde. Wellbeing Sağlık Uzmanı Mine Kalpakçıoğlu Dr. Mehmet Portakal ile Biraz Sağlık Konuşalım’da sağlıklı yaşam alışkanlıklarının sağlanması için dikkat edilmesi gerekenlerin yanında son araştırmalar ışığında Wellbeing alanındaki gelişmeleri anlattı.
Sağlıklı yaşamın, yaşam boyunca sadece fiziksel değil psikolojik olarak da memnun ve mutlu olmakla eşdeğer olduğunu belirten Mine Kalpakçıoğlu, sadece yetişkinlik değil gençlik döneminden itibaren sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazanılması gerektiğini söyledi: “Toplumda fazla işlenmiş ve düşük besin değerine sahip gıdalara karşı bir farkındalık olmalı. Mümkün olduğunca doğal gıdalara yönelmek gerekir. Pazarlardan taze ve mevsimsel ürünler almak, beslenmenin temelini oluşturur. Az pişirilmiş sebzeler ve meyveler, sağlıklı bir öğün oluşturur.”
Şehir yaşamında kişiyi en olumsuz etkileyen faktörlerin başında stresin geldiğini belirten Kalpakçıoğlu, bu durum karşısında meditasyonun yanında sosyalleşmenin ve doğada olabildiğince vakit geçirmenin mutlu ve sağlıklı bir yaşamın anahtarı olduğuna işaret etti.
Sağlıklı beslenme yanında sağlıklı hazmetmek de önemli
“Mevsimsel sebze ve meyveler yemek, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır” diyen Kalpakçıoğlu, “Kış aylarında kereviz, patates gibi yer altı sebzeleri ve meyveler tüketilmeli. Bunun yanında ithal edilen veya mevsim dışı ürünlerden kaçınılmalı, daha doğal gıdalar tercih edilmesi” şeklinde konuştu. Sağlıklı beslenmenin tamamlayıcı unsurlarından biri olarak düzenli hazmın da önemine vurgu yapan Kalpakçıoğlu, “Hazımın iyi olması, yediğimiz gıdalardan vücudumuzun maksimum faydayı sağlamasına yardımcı olur. Bu nedenle besinleri iyi hazmetmek önemli. Sağlıklı hazım sayesinde gıdaların tüm besin değerlerini vücudumuz özümseyebilir. Bu enerji sayesinde daha aktif ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek de mümkün” dedi.
Bazı beslenme türlerinde kahvaltı öğünler arasında dahil edilmiyor. Bu duruma karşın Kalpakçıoğlu sabah kahvaltısının gün boyu yayılan sağlıklı enerji alımının anahtarı olduğunun altını çizdi: “Öğle yemeği daha doyurucu ve besleyici olmalı. Akşam yemeği ise daha hafif ve kolay sindirilebilir olmalıdır.”
Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz.