Tarih İçinde Komedi: Beşerbazın Marifeti
Written by Ece Çokal on 4 Kasım 2021
Süleyman Güner’in hazırlayıp sunduğu Bozca Adamdan Sesler programının bu haftaki konuğu Beyoğlu’ndan Kazablanka’ya, Sultan Abdülaziz’den Jean D’arc’a uzanan ilk romanı Beşerbazın Marifeti ile Arlin Çiçekçi oldu
Holden Kitap’tan çıkan ilk romanı Beşerbazın Marifeti’yle raflardaki yerini alan Arlin Çiçekçi, 13 yıldır kurumsal hayatta çalışan bir yazar. Microsoft’un Türkiye ofisinde çalışan Çiçekçi’nin yazarlık hikayesinin çocukluğunda yazdığı şiirlerle başladı. Lise ve üniversitede yazdığı öykülerle birlikte katıldığı edebiyat atölyeleriyle kalemini geliştiren Çiçekçi, yazarlık yolculuğunun okuma ile geliştiğini ifade etti: “Okuma kültürünün olduğu bir evde büyüdüm. Anne ve babamın yanında ağabeyim de okumak konusunda bana rol model oldu.”
Samimiyet İlk Sırada
Beşerbazın Marifetleri kitabında yer alan farklı coğrafyaların gezdiği yerler olduğunu söyleyen Çiçekçi, günümüz yayın dünyasındaki roman artışına karşın kendi kitabının samimiyetine güvendiğini ekledi: “Yazarken herhangi bir tavra bürünmek zorunda hissetmedim, yazarken hissettiklerimi samimi bir şekilde kitabıma yansıttım.” Kitabının otobiyografik olmadığını söyleyen Çiçekçi, hayatta ortaya çıkaramadığı özelliklerini yer yer kitapta yansıttığını belirtti.
Asıl Evi Kim Boyadı?
Okuduğu yerli yazarlar arasında Hakan Günday’ın en sevdiği yazarlardan olduğunu söyleyen Arlin Çiçekçi, kitabı yazma sürecini şu şekilde anlattı: “Roman bir soruyla başlıyor: Van Gogh’un Sarı Ev tablosundaki evi boyayan boyacı kim? Van Gogh’un resimdeki ustalığı tartışılmaz fakat tabloda yer alan evi boyayan bir boyacı da var. O adamı tarih yazmadı, yazmayacak. İşte o adamı konuşturmak istedim. Sonrasında kurgu İstanbul’a, Marakeş’e kadar uzandı, beklemediğim karakterler eklendi.”
Arlin Çiçekçi’nin konuk olduğu Süleyman Güner ile Bozca Adamdan Sesler’i buradan dinleyebilirsiniz: