AKADEMİK PODCASTLER: Sporcu Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Written by Radyo Gedik on 18 Kasım 2024
Sporcuların başarıları, sadece antrenmanlarla değil, doğru beslenme ile de doğrudan ilişkili. Beslenme, sadece vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamakla kalmaz; aynı zamanda performansınızı artırmanın, iyileşme sürecinizi hızlandırmanın ve genel sağlığınızı korumanın anahtarı. İyi bir sporcu beslenmesi, vücudun hem egzersiz sırasında hem de sonrasında verimli çalışmasına yardımcı olur.
İstanbul Gedik Üniversitesinin uzman akademisyenleri Akademik Podcastler’de günlük hayata dair merak edilenleri yanıtlamaya devam ediyor. Uzman Diyetisyen Meral Candemir, bu haftaki Akademik Podcastler’de sporcu beslenmesinin önemini anlattı. “Beslenme, sporcu için yalnızca “yakıt” değil, aynı zamanda performansı artırıcı bir stratejidir” diyen Meral Candemir, farklı beslenme unsurlarının sporcu beslenmesindeki etkilerini anlattı.
Enerjinin temel kaynağı: karbonhidratlar
“İyi karbonhidrat kaynakları arasında tam tahıllar, kepekli ekmekler, meyveler ve sebzeler bulunur. Bu besinler, hem enerji sağlamak hem de sindirim sistemini düzenlemek açısından önemli rol oynar” diyen Candemir karbonhidratların faydasını şu şekilde sıraladı: “Karbonhidratlar, sporcuların enerji ihtiyacını karşılamak için en önemli besin öğesidir. Özellikle dayanıklılık gerektiren sporlar yapıyorsanız, karbonhidratlar antrenman sırasında size güç verecek en önemli yakıttır. Karbonhidratlar, vücutta glikojene dönüştürülerek, kaslarda depolanır ve egzersiz sırasında kullanılmak üzere enerjiye dönüştürülür.”
Protein kas gelişimini sağlıyor
Kasların gelişimi için proteinlerin vazgeçilmez olduğunu belirten Candemir, “Spor sonrası kas onarımını hızlandırarak, performansınızı artırır ve sakatlanma riskini azaltır. Özellikle ağır sportif aktiviteler ve direnç antrenmanları yapan sporcular için protein alımı büyük önem taşır. En iyi protein kaynakları arasında et, tavuk, balık, yumurta ve baklagiller yer alır. Bu besinler, kas gelişimi için gerekli olan amino asitleri sağlar ve vücudun ihtiyaç duyduğu protein miktarını karşılar” bilgisini paylaştı.
Sağlıklı yağlar iyileşmeyi sağlıyor
“Sağlıklı yağlar, metabolizmanın düzgün çalışmasına, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve genel sağlığın korunmasına yardımcı olur” bilgisini paylaşan Candemir, “Avokado, zeytinyağı, kuru yemişler ve balık gibi sağlıklı yağ kaynakları, vücudun ihtiyaç duyduğu yağ asitlerini sağlar. Omega-3 yağ asitleri içeren besinler, inflamasyonu azaltarak iyileşme sürecini hızlandırabilir” ifadesini kullandı.
“Dengeli vitamin ve mineral alınması önemli!”
Vitaminler ve mineraller, genel sağlık ve performans için kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Candemir, “Özellikle B vitamini kompleksi, enerji üretiminde rol oynarken, C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. D vitamini ve kalsiyum ise kemik sağlığını destekler. Mineraller, vücudun sıvı dengesini korumasına yardımcı olurken, kas kasılması ve oksijen taşınması gibi işlevleri de yerine getirir. Potasyum, magnezyum ve sodyum gibi minerallerin yeterli alımı, kas kramplarını engeller ve vücudun su dengesini düzenler” dedi.