Asya Ekonomilerin Dünü Bugünü
Written by Ece Çokal on 10 Eylül 2021
Seyfi Akil’in hazırlayıp sunduğu Eko Analiz’de Türkiye’nin Asya ülkeleriyle olan ekonomik ilişkileri masaya yatırıldı. Atlı Global Direktörü Dr. Altay Atlı’nın konuk olduğu Eko Analiz’de Türkiye’de bilinirliği az olan Asya ekonomileri yorumlandı
Çin devlet başkanı Xi Cinping’in 2013 yılı sonunda Orta Asya ve Güney Asya ülkelerine gerçekleştirdiği bir dizi ziyaret sırasında duyurduğu Kuşak-Yol Projesi ile Çin, sadece bölgesinde değil, dünyada da ekonomik bakımdan etkili olacağının sinyallerini vermiş ve ABD’nin elinde tuttuğu tek kutuplu dünyanın anahtarını eline almak istemişti. Bu isteğe rağmen Ocak 2019’da pandeminin Çin’den başlaması, ülkeye olan bakışı değiştirmiş birçok ülke Çin ile olan ticaretlerini askıya almıştı. Yüksek katma değerli ürünler üretmeye başlayan Çin’in ve Asya ülkelerinin ekonomik hamleleri Seyfi Akil’in hazırlayıp sunduğu Eko Analiz’de ele alındı.
Büyük Asya Geri Dönüyor
Eko Analiz’e konuk olan Atlı Global Direktörü Dr. Altay Atlı Kuşak- Yol Projesi öncesinde de Çin’in 19. Yy’a kadar dünya ekonomisinin yüzde 75’inin Hindistan ile paylaştığını söyledi: “Şu anda Asya, Sanayi Devrimi’nde açtığı arayı kapatıyor. Yani sadece Çin değil genel olarak Asya ekonomisinin geri dönüşünü yaşıyoruz. Asya’daki yönetim yapılarının farklılıklarının Avrupa Birliği benzeri bir birlik kuramadığını söyleyen Atlı, “İkinci Dünya Savaşı sonrası Japonya, sonrasında Tayvan ve Güney Kore ve Hong-Kong gibi ülkeler sonrasında ise Sovyetler’den ayrılan ülkeler ve en sonunda Çin Asya’nın kalkınmasını tamamlıyor.”
Asya’nın Gelişmesinde Dört Etken
Atlı, Asya ekonomilerinin gelişmesini dört maddede topladı: “Güçlü bir devlet yapısı, düşük maliyetler, imalata yönelik büyüme ve dışarıya açılarak ihracatı güçlü tutmak” Atlı, Asya ekonomilerin dönüşümünde iki etkeni işaret etti, “Pandemi” ve yapısal dönüşüm. Çin’in önceden düşük maliyetli ürünler üretmesi ile tanındığını, ekonomisinin gelişmesindeki önemli etkenin de bu durum olduğunu söyleyen Atlı, günümüzde bu durumun değiştiğine işaret etti: “Önceden ucuz iş gücü, Çin’in düşük maliyetli ürünler üretmesini sağlıyordu. Fakat bu durum değişti ve bu yüzden Çin’de fabrika açan markalar artık fabrikalarını Vietman’a hatta Afrika’ya taşıyorlar.” Çin’in günümüzde yüksek katma değerli ürünler üretmesine cep telefonu markalarını veren Atlı, önceden Kore ve Amerikan markalarının üretimini yapan Çin’in artık kendi markalarıyla dünya pazarına girdiğini söyledi.
Çin Hikayesi 50 Yıl Önce Başladı
Çin’in ekonomik açılmasının 1970’de başladığını belirten Atlı, Çin’in nüfus politikalarını doğru yönlendirmesi, altyapı ve sanayi yatırımlarının sağlam uygulanmasının ekonomide gelişmenin önünü açtığını söyledi: “Bunların öncesinde Çin yüksek kalkınma oranları ile yakaladı. Gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 50’sinin tasarrufa aktarılması, ek olarak dışarıdan gelen yatırımlara da açık olunması Çin’in gelişmesinin temeli. Çin, gelen yabancı yatırımcıları sadece ekonomik anlamda ele almadı, teknoloji transferine de önem verdi.”
Asya ülkelerindeki son gelişmelerin Seyfi Akil ve Atlı Global Direktörü Dr. Altay Atlı’nın ele aldığı Eko Analiz’n son bölümünü buradan dinleyebilirsiniz: